събота, 19 февруари 2011 г.

Изпитана рецепта


Много са готовите медикаменти за лечението на себореята. Ще цитирам една комбинация, която е с доказан ефект, потвърден от практиката. Тя включва лосиона "Пилифортин", нистатин таблети и катранен сапун. Пилифортинът се втрива чрез фрикции в кожата на главата. Намалява мастната секреция, отваря порите, осигурява оптимални обменни процеси. Ликвидира омазняването на косата, пърхута и сърбежа. Използва се не само терапевтично, но и профилактично. При себорея косата се мие само с катранен сапун. След измиването тя се облива с вода, съдържаща счукани таблети нистатин. Очите се затварят. Оставя се разтвора със счуканите таблети да облее бузите и гърдите (при наличие на себорейни петна по тях). Тези участъци остават облети за десетина минути и се изтриват, без да се изплакват. При наличие на себорейни корички по кожата на главата, последните се намазват с разтвор, съдържащ рициново масло, салицил и хлорнитромицин. Сместа се нанася върху коричките 3-4 часа преди къпане, след което главата се измива.

петък, 18 февруари 2011 г.

До какво води дълготрайната употреба на кортикостероиди?


Преди всичко трябва да се отбележи, че употребата на кортикостероиди трябва да бъде съгласувана със специалист и освен това зависи изцяло от индивидуалните особености на организма и патологичното състояние, в което се намира той. А дълготрайната им перорална употреба с цел постигане на търсения терапевтичен ефект неминуемо може да доведе до сериозни нежелани реакции.
Едни от най-честите странични ефекти са свързани с промяна в метаболизма на индивидите. Нарушава се липидната обмяна, като настъпва преразпределение на мастната тъкан - тя се концентрира в областта на корема и около вътрешните органи, лицето и надключичните области, докато в крайниците се наблюдава редуциране на тъканта. От друга страна, стимулирайки разграждането на белтъци се повишава синтезът на глюкоза, което води до миопатия с прогресивна мускулна слабост, като е възможно и да се достигне до остеопороза, вследствие загуба на колаген и нарушение в калциевата обмяна.
Повишената минералкортикоидна активност, вследствие задържането на вода и натрий, може да доведе до повишено кръвно налягане. А имуносупресивното действие на кортикостероидите предполага и висока чувствителност към инфекциозни агенти като бактерии, вируси и гъбички.
Специалисти твърдят, че продължителната терапия с кортикостероиди може да доведе и до някои вторични нарушения, като раздразнение на стомаха, язва, смущение в месечния цикъл, косопад, замайване, главоболие и конвулсии. Приемани продължително време с различни мазила, тези хормони могат да причинят и окосмяване.
Много важно е да се отбележи, че кортикостероидите са медикаменти, с които не бива да се прекалява. Освен това третирането с тези хормони не трябва да се прекъсва изведнъж. Трябва да се спазва стриктно срокът и дозите, защото дозата е с определен лечебен ефект. А специалисти твърдят, че при използването на кортикостероиди се наблюдава понижение в отделянето на хормони от надбъбречните жлези. Което означава, че постепенното намаляване на дозата ще позволи на жлезите да възвърнат своята нормална секреция.
Подобно на системните кортикостероиди, локалните средства имат потенциални странични действия – атрофични промени на мястото на приложение, повишена чупливост на съдовете, пурпура, стрии, телеангиектазии, улцерации. Локалните стероиди увеличават риска за инфекции и влошават съпътстващите кожни инфекции, могат да забавят зарастването на рани, водят до диспигментация, хирзутизъм, фотосенсибилизация.
Използването на кортикостероиди, както и на всички по-сериозни медикаменти, е необходимо да става със задължителна консултация със специалист в областта, защото няма съмнение, че проявата на самоинициатива с последващо самолечение би била абсолютно неуместна и с нежелани последствия.

Специфични клинични препоръки
- псориазис, витилиго, lichen sclerosus, атопичен дерматит, екземи, остър лъчев дерматит могат да се лекуват с локални стероиди
- продължителността на терапията с високо ефективни локални стероиди не трябва да бъде повече от три седмици
- за да се избегнат нежеланите действия, продължителната употреба на ниско ефективни стероиди не трябва да бъде повече от три месеца
- за да се понижи рискът за инфекции, трябва да се избягва комбинирането на локални стероиди и антимикотични средства

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Кремове

В борбата със себореята могат да бъдат използвани и две допълнителни лекарствени средства: кремове със съдържание на кортизон и противогъбични кремове.

- Кремовете със съдържание на кортизон намаляват възпалението. Бихте могли да закупите подобен продукт дори без рецепта. Търсете крем с концентрация на кортизон 0.5% или 1%. Този тип лекарствени средства са безопасни за употреба върху лицето и често облекчават симптомите в рамките на само няколко дни при нанасяне два пъти дневно, всеки ден. Съществуват под формата на лосион за скалпа, който се нанася веднъж дневно, за предпочитане върху влажна коса, след измиване с шампоан. Едновременно с крема със съдържание на кортизон можете да третирате скалпа и с медицински шампоан.

- Противогъбичните кремове се приемат за ефективно лекарствено средство, независимо от това, дали гъбичните микроорганизми, които често се срещат по кожата на пациентите, страдащи от себорея, са причинител на състоянието или напълно безобидни обитатели на скалпа и кожата. Противогъбичните кремове също се нанасят веднъж или два пъти дневно.
Също както шампоаните, и кремовете трябва да бъдат нанасяни до пълно стихване на симптомите на себореята. В случай на повторна поява на себореята (а рано или късно тя ще започне отново), кремовете могат да бъдат използвани отново без проблем.

сряда, 16 февруари 2011 г.

Шампоани

Специалистите препоръчват при себореен дерматит да се употребяват медицински шампоани. За да бъде ефикасен при контрол над пърхота по скалпа, шампоанът, който изберете, трябва да съдържа някоя от следните съставки: 
  
- Салицилова киселина
- Цинк
- Селениев сулфид
- Кетоконазол

Подобни шампоани се продават без рецепта. Можете да използвате всяко от тези средства постоянно или веднъж или два пъти седмично, в зависимост от това колко тежки са симптомите на себореята при вас. В случай, че симптомите стихнат или изчезнат, спрете употребата на медицинския препарат и преминете към употребата на нормален шампоан. 
Ако избрания от вас медицински продукт загуби ефикасността си с течение на времето, преминете към употребата на друг от изброените по-горе.
За упоритите случаи на себорея можете да редувате употребата на два различни медицински продукта.

сряда, 2 февруари 2011 г.

Себореята и сярата


Себорейният дерматит е състояние на кожата, което изисква постоянна грижа и контрол от страна на пациент и лекар. Употребата на кортикостероиди довежда до бързо изчезване на симптомите, но дългосрочното им прилагане води до много нежелани странични реакции, а след спирането им се получава рязко влошаване на състоянието. Поддържането на кожата с омазняващи и хидратиращи средства също не дава достатъчно добри резултати. Ефективно средство за поддържане и контрол на кожата при себореен дерматит е сярата, което се доказва и от броя на кремове и препарати против себореен дерматит, които съдържат сяра.
Изключително полезни и с много добро действие върху кожата се оказват серните минерални бани (не само за къпане, но и за пиене). Сярата нормализира мастна секреция на кожата и дейността на червата (премахва запека), като се приема през устата, смесена с мед или захар. Но внимавайте, защото някои хора при употреба на сяра получават колит.
Друг метод, който също с успех се прилага за овладяването на себорейната екзема е маз, съдържаща 3-5% сяра. Подобен мехлем можете да си направите и сами, като си купите от аптеката сяра и обикновен вазелин и ги смесите в точното съотношение, така че сярата да бъде около 3-5% от общото съдържание. Уверете се, че сте разбъркали мехлема добре, за да може сярата да се разнесе равномерно.

вторник, 1 февруари 2011 г.

Лайката и нейното чудотворно действие!

Лайката e едногодишно тревисто растение с разклонено стъбло. Високо е до 50 см.Тя е лечебно средство, което се използва често при различни заболявания. Употребява се и като напитка под формата на чай с приятен вкус.За лечебни цели се употребяват цветовете й.Te съдържат етерично масло, сесквитерпени, органични киселини, витамин С, провитамин А, салицилова кисилина, мазнини, горчиви вещества, слузни вещества, флавоноиди, гликозиди и други.

Лайка при себореен дерматит:Вземете няколко пакетчета чай лайка,запарете ги хубаво до получаване на тъмно кафяв разтвор,след което изчакайте да изстине, вземете една марля с такива размери,че да покрие засегнатата част,потопете я в чая изцедете леко (уверете се, че е със стайна температура)  и наложете засегнатите зони.Препоръчва се да се седи с компреса около 10-15 минути.При много обострени състояния,чая може да се замрази на кубчета и да се наложат проблемните зони!При себореен дерматит по кожата на лицето,то може да се почиства сутрин и вечер с памучен тампон напоен с чай от лайка,като хубаво е да се подсушава добре!