сряда, 2 февруари 2011 г.

Себореята и сярата


Себорейният дерматит е състояние на кожата, което изисква постоянна грижа и контрол от страна на пациент и лекар. Употребата на кортикостероиди довежда до бързо изчезване на симптомите, но дългосрочното им прилагане води до много нежелани странични реакции, а след спирането им се получава рязко влошаване на състоянието. Поддържането на кожата с омазняващи и хидратиращи средства също не дава достатъчно добри резултати. Ефективно средство за поддържане и контрол на кожата при себореен дерматит е сярата, което се доказва и от броя на кремове и препарати против себореен дерматит, които съдържат сяра.
Изключително полезни и с много добро действие върху кожата се оказват серните минерални бани (не само за къпане, но и за пиене). Сярата нормализира мастна секреция на кожата и дейността на червата (премахва запека), като се приема през устата, смесена с мед или захар. Но внимавайте, защото някои хора при употреба на сяра получават колит.
Друг метод, който също с успех се прилага за овладяването на себорейната екзема е маз, съдържаща 3-5% сяра. Подобен мехлем можете да си направите и сами, като си купите от аптеката сяра и обикновен вазелин и ги смесите в точното съотношение, така че сярата да бъде около 3-5% от общото съдържание. Уверете се, че сте разбъркали мехлема добре, за да може сярата да се разнесе равномерно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар