неделя, 23 януари 2011 г.

Билколечение


От векове билките се използват за облекчаване на болестните симптоми, укрепване на организма и стимулиране на способността му за справяне със заболяванията. Според фитотерапевтите естественият баланс на химическите съединения в растенията осигурява по-ефикасен начин за възстановяване на здравето, отколкото синтетичните препарати на традиционната медицина, съдържащи една основна активна субстанция. За облекчаването на симптомите на себореята се препоръчва:

- Наложете възпалената кожа с компрес от напоена и изцедена хавлиена кърпа в чай от невен (намалява възпалението) или средна звездица (омекотява кожата и успокоява сърбежа).

- Направете лапа от листа на краставична трева, но в малко количество и само върху неразранена кожа. Избягвайте лапите, ако кърмите.

- Мокрете сълзящите дерматити с чай, приготвен от къдрав лапад.

- За облекчаване на сърбежа налагайте засегнатия участък с вода, в която са варени моркови. Те съдържат бета-каротин, който оказва заздравяващо действие между хората.

- За успокояване на възпалената кожа ползвайте прясно изцеден сок от краставица.

- При екзема или псориазис пригответе каша от хидрокотиле (азиатска сентела) на прах, която може да купите от магазините за здравословна храна, и я разстелете върху засегнатото място.

1 коментар:

  1. Лапа се приготвя от пресни или сушени билки.
    -Нарежете билките на ситно, залейте ги с вода и ги варете.
    -Сложете получената смес между два слоя марля и докато е още гореща, наложете върху засегнатия участък.
    -Закрепете лапата, като я превържете с памучен бинт към засегнатия участък и фиксирате с лейкопласт или безопасна игла.
    -Използвайте термофор, за да поддържате лапата топла.
    -Когато лапата изстине, я заменете с нова.

    ОтговорИзтриване