четвъртък, 20 януари 2011 г.

Суха себорея

При сухата себорея (себостаза) е налице намалена продукция и секреция на мастен секрет, която се съчетава често с фоликуларна хиперкератоза (местата на космените фоликули се покриват със ситни люспи) - пърхот. Химичният състав на мастният секрет е променен и в него преобладава стеаринова мастна киселина – твърда мастна киселина.

Кожата на лицето и косата се изсушава и покрива с финни бели люспички - пърхот, при отпаданато, на които се образуват розови петънца, с различна големина. Субективно излющването на финните люспички се съпровожда от сърбеж. Себостатичната кожа старее по-бързо и е по-чувствителна към екзогенни дразнители.

Себостазата придружава заболявания като атопичен дерматит и ихтиози.


Как се лекува сухата себорея?

При суха себорея на косата (на кожата на главата) се прилагат:
брилянтин,
селениум сулфид,
унгвент на Сабуро и др.

При суха себорея на лицето се използват емолиенти, мазни и подхранващи кремове, масла и др.

2 коментара:

  1. има ли лек за това или само потдържащи средства

    ОтговорИзтриване
  2. Съвети при мазна себорея – в този случай препоръчително е да се спазна строга диета , ограничаваща мазните храни , както и тези – богати на въглехидрати и наблягане на здравословен живот . Желателно е напълно да се изключи консумацията на алкохол . Ако се налага лекуване с медикаменти , нека това става само след изрично предписание от лекар дерматолог . В домашни условия , можете да си помогнете като наблегнете на хигиената , като измивате поразените участъци от кожата с антибактериален сапун .
    Съвети при суха себорея – в този случай е необходимо да се ползват мазни и / или подхранващи кремове , брилянтин и селениум сулфид . В някои случай би могло да се предпишат противозачатъчни хапчета , които действат на хормонална основа

    ОтговорИзтриване