неделя, 30 януари 2011 г.

Ленено семе - помощ при себорея!


Лененото семе съдържа около 20% белтъчини, 30% въглехидрати и над 40% мазнини. Богато е на витамини от група B и минерали.

По-голямата част от въглехидратната съставка на лененото семе представлява хранителни фибри (включително лигнани), които са отговорни за разхлабващото му действие.

Лененото семе се отличава с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които го правят търсена добавка за спортисти и хора, целящи здравословно хранене.

В него се съдържат:
-омега-3 алфа-линоленова киселина (над 50% от всички мазнини)
-омега-6 линолова киселина
-мононенаситената олеинова киселина
-наситените палмитинова и стеаринова

Тук ще вметна две рецепти с ленено семе!

Маска с ленено:
Към малко топло мляко се прибавя една супена лъжица смляно ленено семе,докато стане на каша.С нея се прави маска на засегнатите места.След като престои 30 минути се отстранява с помощта на лъжица,след което лицето се подсушава и може да се намаже със зехтин.Маската може да се прави всеки ден,докато отшумят симптомите.

Рецепта за пиене с ленено семе:
 Една чаена лъжица смляно ленено семе се прибавя към чаша прясно мляко или сок и се изпива.Тази процедура може да се повтаря,докато се види подобрение.

1 коментар:

  1. И тази болест ли се лекува с ленено масло,знаех че е много полезно но това за първи път го разбирам ,благодаря че ме просветихте

    ОтговорИзтриване