четвъртък, 20 януари 2011 г.

Какво влошава симптомите на себореята?

- Овлажняването. Употребата на овлажняващи лосиони не води до нищо повече от временно заглаждане на люспиците и допълнително зачервяване на петънцата по скалпа.

- Честата промяна на типа използван шампоан. Трябва да се знае, че по принцип шампоаните не причинява пърхот. Дори определен вид шампоани могат да помогнат за облекчаване на състоянието.

- Промяната в хигиенните навици по отношение на косата. Не съществува такова нещо като “подходящ” шампоан или балсам за коса. Дори няма конкретен “полезен” брой  измивания на косата със шампоан през седмицата. Всичко зависи от това на колко години сте и къде живеете. Освен това, боядисването на косата нито причинява, нито влошава себореята.

- Промяната в използваните средства против изпотяване. Почти всичко може да влоши състоянието на подмишниците, когато те са възпалени в следствие на себорея. Средствата против изпотяване не предизвикват, а само задълбочават симптомите на себореята. Почти всички антиреспиранти на пазара съдържат алуминиев хлорхидрат или негови производни.

-Някои хора установяват, че цигарите влошават екземата. Пушенето повреме на бременност и след раждането може да предразположи новороденото към алергични реакции от рода на екземата. 

- Стресът е в състояние да изостри дерматита, затова изпробвайте техники за неговото преодоляване или намаляване. 

- Недостатъчен сън, инфекциозни заболявания, нерушения в храносмилането, прекалено горещ или студен въздух, определени лекарства, СВРЪХКОНСУМАЦИЯ НА ЗАХАР - всички тези фактори понижават имунитета и засилват предразположеността на организма към екзема. 

- В дома се намират множество алергени: екскременти на микроскопичните акари и пърхут от котки и други домашни любимци. 

- Кърменето  на новороденото поне през пъвите 6 месеца снижава риска от развитие на екзема. Това е особено важно, ако единият от родителите страда от подобно заболяване, от астма, алергичен ринит или има други проблеми на алергична основа в семейството. 

1 коментар:

  1. Благодаря за хубавия блог:) искам да добавя едно мое наблюдение,забелязал съм,че от цитрусови плодове се обострям многооо!

    Успех!

    ОтговорИзтриване