четвъртък, 20 януари 2011 г.

Мазна себорея

Мазната себорея се дължи на повишена продукция на мастен секрет, която често е израз на хормонален дисбаланс и тъканна хиперандрогенемия. Мастният секрет освен, че се образува в по-голямо количество е и с променен химичен състав и в него преобладава олеиновата мастна киселина.

Кожата на лицето се омазнява и покрива с мазен слой, който е най-силно изразен в областта на носа, челото и брадичката. Порите на лицето в тези области обикновено са разширени.

Себорейните области по тялото, както и кожата на главата се покриват с мазни люспи (стеаринов пърхот) с жълтеникавосивкав цвят, не предизвикват субективни усещания и при отпадането им подлежащата кожа е с изтънен епидермис и розов цвят.

Себореята съпровожда клиничната картина на себорейният дерматит, акнето и розацеята.

Често мазната себорея се съпровожда и с увеличена потна секреция по дланите, ходилата и аксилите.

Себорейната кожа е терен за развитие на бактерии и гъбички.

Как се лекува мазната себорея?

За лечението на мазната себорея е необходимо спазването на диета с ограничение на тлъсти храни и въглехидрати, набляга се на растителни мазнини. Изключва се консумацията на пикантни храни и алкохол.

Съобразно преценката на дерматолог се назначават антисеборейни препарати. Трябва да се има предвид, че силното обезмазняване на кожата може да провокира още по- обилно отделяне на мастна секреция. Затова самопроизволното прилагане на кератолитични и антисеборейни препарати е нецелесъобразно.

При мазна себорея на косата (на кожата на главата) се прилагат антисеборейни, меки кератолитични и дезинфектиращи шампоани, които съдържат обикновено катран, салицилова киселина, цинк, селениум сулфид, кетоконазол. Прилагат се също антисеборейни лосиони за коса, а при данни за възпалителни промени се използват антифунгални (противогъбични) и кортизонови кремове.

При мазна себорея на лицето грижите за кожата са ежедневни и се състоят в измиване на лицето 1-2 пъти дневно с антибактериален сапун и по преценка на дерматолог при силно омазняване се използват 3-4 пъти седмично серни или борнотимолови сапуни. Трябва да се внимава, тъй като целта е да се намали мастната секреция, а не да се дехидратира кожата. При показания се използват антисеборейни препарати – 1-2% салицилов спирт и готови лосиони съдържащи гликолови и ± – хидрокси киселини. Използват се меки кератолитични средства (цинков сулфат) и течни охлаждащи пудри.

При данни за инфекция и оформяне на акне лечението се провежда от дерматолог и съвпада с лечението на акне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар